تبخال تناسلی شایع ترین بیماری تناسلی زخمی در دنیا
تبخال تناسلی شایع ترین بیماری تناسلی زخمی در دنیا است و یکی از انواع شایع تبخال است که از طریق تماس پوستی و ترشحات و در بیشتر موارد از طریق تماس جنسی منتقل می شود؛ و گاهی هم از راه های غیرجنسی منتقل می شود. مثل تماس بدن آلوده با منطقه تناسلی (البته این نوع انتقال خیلی شایع نیست.)
علت بیماری تبخال تناسلی:
علت این بیماری نوعی ویروس تبخال بنام HSV2 یا ویروس هرپس سیمپلکس تیپ ۲ است. (ویروس تبخال لب HSV1 یا هرپس سیمپلکس تیپ یک نام دارد).
در اولین بار با ابتلاء به این بیماری، ویروس وارد یک دوره کمون ۲ تا ۳ هفته ای شده که در برخی کوتاه تر و در برخی طولانی تر می باشد علائم بار اول خیلی حاد و شدید با ضایعات جوشدار در ناحیه تماس و منطقه بیرونی تناسلی، ایجاد می شود که به صورت تاول های آبدار خیلی کوچک هستند و ممکن است در همان چند ساعت یا روزهای اول بترکند و به صورت یک زخم در ناحیه تناسلی نمایان شوند.
علائم دیگری چون جوش ها ی دردناک، بزرگ شدن غدد لنفاوی ناحیه کشاله ران همراه با درد و در اغلب موارد، تب و علائم عمومی مثل درد بدن، سر درد، ضعف و بیحالی نیز دیده می شود.
وجود این زخم ها در اطراف مجرای ادرار فرد را دچار سوزش ادرار می کند و اگر ضایعه شدید باشد شبکه عصبی ناحیه لگن را هم درگیر کرده و فرد دچار احتباس ادرار می شود.
زمان بیماری:
دوره حاد بیماری بسیار طولانی و ۲ تا ۴ هفته ای طول می کشد و فرد می تواند ویروس را از طریق ترشحات تناسلی و تماس پوستی ناحیه مبتلا به دیگران انتقال دهد.
بعد از برطرف شدن علائم فرد وارد فاز دوم بیماری می شود که خوب شدنش قطعی نیست زیرا ویروس در گانگلیون های عصبی بدن باقی می ماند. در نتیجه می تواند به صورت ضایعات عود کننده مکرر در طول زندگی تکرار می شود (مانند تبخال لب ).
ممکن است با عود مکرر تبخال، دیگر علامتی نشان ندهد یا علائم آنقدر خفیف باشند که متوجه آن نشود مثلا یک یا دو جوش کوچک با درد خیلی خفیفی داشته باشد یا اصلا بدون التهاب و خارش باشد و حتی دیده نشود اما در عین حال بیمار آلوده به ویروس تبخال، در هر دوره ای از زندگی شان می توانند پخش ویروس داشته و از طریق تماسی آن را به فرد دیگر منتقل کنند؛ هر چند ظاهر ناحیه تناسلی هم هیچ ضایعه ای را نشان ندهد.
عوارض بیماری تبخال تناسلی:
معمولا این ویروس در افرادی که نقص سیستم ایمنی ندارند مشکل جدی ایجاد نمی کند؛ و ضایعه بعد از بین می رود.
معمولا عوارض سیستمیک و درگیر کردن سایر احشا و قسمت های بدن دیده نمی شود. اما در بعضی موارد ممکن است حتی در افرادی که نقص سیستم ایمنی هم ندارند درگیری ریه، کبد، مغز و بعضی اوقات به صورت پخش ویروس در بدن مثل آبله مرغان دیده شود. اما در کل این عوارض اغلب در افرادی که نقص سیستم ایمنی دارند (بیماری نقص ایمنی جدی مانند HIV )، اتفاق می افتد.
یا بیماران تحت شیمی درمانی، یا پیوند عضو ،یا افرادی که استروئید (کورتون) مصرف می کنند، یا بیخوابی های طولانی مدت ، کاهش وزن و استرس خیلی شدید داشته اند ممکن است عود بیشتری داشته باشند.
درواقع عود این ضایعات دیگر ارتباطی با تماس جنسی نخواهد داشت. یعنی بار اول که فرد مبتلا می شود به دلیل تماس جنسی است؛ ولی دفعات بعدی عود خود ویروس است که اتفاق می افتد.
برای اولین بار وقتی ویروس وارد بدن می شود که علائم پرسر و صدا هم ایجاد می کند بخصوص در ۷۲ ساعت اول (بهترین زمان مراجعه ۳ روز اول است) اگر فرد به پزشک مراجعه کند، می توان به سرعت درمان ضدویروس تبخال را ( آسیکلوویر ) برای او شروع و تا حد زیادی علائم را کنترل کرد، و به جای اینکه ویروس هفته ها طول بکشد تا از بدن دفع شود.
طول دفع ویروس را با این داروها بین ۳ تا ۵ روز بسته به شدت ضایعات کوتاه کنیم . همچنین خطر ابتلا را برای اطرافیان بیمار کاهش دهیم.
این درمان، علائم، سوزش، درد، تب و… بیمار را تخفیف می دهد.
اگر فرد بعد از ۷۲ ساعت مراجعه کند معمولا درمان ضد ویروس خیلی برایش موثر نیست اما با این حال اگر علائم خیلی شدیدی داشته باشد درمان را حتی بعد از ۷۲ساعت هم شروع می کنیم. البته درمان در کسانی که عود مکرر و آزار دهنده دارند یعنی به طور متوسط در سال اول بیشتر از چهار بار عود تبخال دارند، باید درمان طولانی مدت شود.
در کل بیمار چه درمان ضد ویروس بگیرد یا نگیرد دوره بیماری۲ تا ۴ هفته ای طی می شود و فرد خود به خود بهبود پیدا می کند. بعد از اینکه ضایعات از راه درمان خوب شدند معمولا دیگر انتقالی رخ نمی دهد ولی ویروس تا آخر عمر در بدن باقی می ماند
راههای انتقال ویروس به نوزاد :
۱- مهم ترین و شایع ترین راه انتقال به نوزاد هنگام عبور از کانال تولد است. یعنی اگر مادر حین زایمان ضایعه فعال تبخال تناسلی هم داشته باشد نوزاد با عبور از کانال زایمان به احتمال زیاد مبتلا میشود و متاسفانه هرپس نوزادی خیلی شدید و خطرناک است.
۲-راه دوم انتقال ویروس به جنین از طریق داخل رحمی یا دوران جنینی است. اگر زمانیکه جنین در رحم است مادر مبتلا به تبخال تناسلی شود آن را به جنین منتقل می کند، در واقع نوعی عفونت داخل رحمی محسوب می شود که می تواند منجر به عوارض مختلف، سندرم های نقص مادرزادی جنین، زایمان زودرس و… شود که همه این موارد درمان های خاص خود را دارند
گردآوری توسط سیما افکنده
15 ديدگاه
شهرام
مطالب خیلی مفید بود ایا در هنگام بارداری در ۳۴ هفتگی هم تبخال به جنین منتقل می شود
دکتر سپیده نیک فرجام
با سلام
در صورتیکه کیسه اب سالم باشد تبخال منتقل نمی شود ولی اگر در حین زایمان طبیعی ضایعه فعال وجود داشته باشد انتقال صورت می گیرد.
مریم بابایی
سلام ببخشید من دچار تبخال تناسلی شدم اما با همسرم این همه مدت دچار نشده بودم. و اینکه خود من بدنم قارچ زیاد میزنه و عفونت واژن زیاد دارم. این دلیلش اینه که از همسرم گرفتم بعد رابطه. یا اینکه رابطه باعث شده من بدنم به خاطر قارچ و عفونت به شکل تبخال بریزه بیرون؟
دکتر سپیده نیک فرجام
عامل تبخال نوعی وبروس است که از راه تماس پوست با پوست منتقل میشود
ناشناس
اگر کسی دردو سوزشو یا تبو …. را نداشته باشه فقط زخم رو داشته باشه یعنی ویروسو گرفته؟ سواله دوم اینکه اگر این بیماری رو داشته باشه کلا باید رابطه جنسی رو برا جلوگیری از ابتلا دیگران به این ویروس قطع کنه یا فقط در زمانه وجود ضایعه؟
دکتر سپیده نیک فرجام
ابتلا به ویروس با آزمایش انتی بادی ویروس تبخال تناسلی مشخص میشه و معلوم میشه که در فاز حاد هستید یا فقط سابقه ابتلا داشتید
زمانی که ضایعه دارید یا انتی بادی IgMبالاست نباید نزدیکی داشته باشید
سهیل
مرسی
مهشید
سلام خانوم دکتر چند تا سوال داشتم اول این که امکان داره تبخال تناسلی فقط یه دونه باشه؟دوم این که امکان داره از راه های غیر جنسی مثل استخر رفتن منتقل بشه ?سوما با چه چیزای دیگه ای ممکنه اشتباه گرفته بشه
دکتر سپیده نیک فرجام
بله ولی معمولا به صورت گروهی است
از راه تماس پوست با پوست منتقل میشه
با ضایعات ویروسی دیگه مثل مولوسکوم کونتاژیوزوم و حتی خود اکنه میتونه اشتباه بشه
نغمه
سلام
ایا این بیماری از طریق حوله یا صندلی دستشویی انتقال پیدا میکند؟
دکتر سپیده نیک فرجام
بله قابل انتقال است ولی بیماری هرپس خیلی خطرناک نیست فقط در زمان داشتن ضایعات فعال بایستی بهداشت دستها رو رعایت کنید تا احیانا به چشمها انتقال نیابد
الهه
سلام خانم دکتر، آیا زمانیکه فرد ضایعه نداره میتونه بدون نگرانی از اینکه ویروس رو به همسرش منتقل کنه بدون کاندوم رابطه داشته باشه؟ و اینکه آیا دارویی به جز آسیکلوویر در حال ساخته شدن برای این بیماری توسط دانشمندان در حال حاضر هست؟
دکتر سپیده نیک فرجام
در مورد تبخال تناسلی وقتی ضایعه ندارید ترس از انتقال نداشته باشید
شیما
سلام وقتتون بخیر همسرم هرپس۱ داشت آیا از طریق رابطه جنسی دهانی میتونه به من هرپس ۲ منتقل بشه؟؟؟
دکتر سپیده نیک فرجام
تشخیص نوع هرپس با آزمایش خون انجام میشه هر چند به دلیل تشابه ویروسی گاهی اشتباه میشه